vrijdag 21 juni 2013

Kaart West-Griekenland en Patras – Vakantie

Kaart West-Griekenland, steden, rivieren: VN
West-Griekenland is een van de dertien periferieën (regio's) van Griekenland. De regio ligt in het westen van het land en heeft 679.796 inwoners (2011). De hoofdstad is Patras. De Griekse naam is Δυτική Ελλαδα (Dytiki Ellada).

West-Griekenland ligt in het zuidwesten van het Griekse vasteland en in het noordwestelijke deel van de Peloponnesos.

De regio grenst in het noorden aan de regio Epirus, in het oosten aan Centraal-Griekenland, in het zuiden aan Peloponessos en in het westen aan de regio Ionische Eilanden.

Ten westen ligt de regio aan de Ionische Zee, een binnenzee van de Middellandse Zee. De Golf van Korinthe en de Golf van Patras scheiden het zuidelijke deel van de regio van het noordelijke deel.

Regionale eenheden
West-Griekenland bestaat uit drie regionale eenheden (perifereiaki enotita). Dit zijn Achaïa (Αχαΐα), Aitolia kai Akarnania (Αιτωλία και Ακαρνανία) en Ileia (Ηλεία).

Deze regio’s hadden voor 2011 de status van departementen (nomi), maar regionale eenheden hebben sindsdien geen eigen bestuur meer.

Het noordwesten van de regio, Aitolia kai Akarnania, is ontstaan uit de fusie van de historische landstreken Aetolia en Akarnania.

Het is een waterrijk gebied met veel meren. Het deel tussen de rivieren Mornos en Evinos is bergachtig, dat tussen de Acheloös en de Evinos is vlakker.

In het Etolische deel ligt het meer Trichonida dat via een kanaal in verbinding staat met het meer Lysimachia. In Akarnania liggen de meren Ozeros en Ambrakia. In het dal van de Acheloös liggen de kunstmatige meren van Kremasta en Kastraki.

Ilia en Elis wordt voor het grootste deel in beslag genomen door een vruchtbare kustvlakte waardoor de rivieren Pinios en Alpheüs stromen, die uitmonden in de Ionische Zee.

In het noordoosten liggen de uitlopers van het 2.224 m hoge Erymanthus-gebergte, in het zuiden ligt de 1.345 m hoge Minthi. De oostelijke grens wordt gevormd door de samenvloeiende rivieren Alpheüs en Erymanthus.

Klimaat en vakantie
West-Griekenland heeft grotendeels een mediterraan klimaat, met hete zomers en zachte winters. In de bergen van Erymanthus, Panachaicus en Aroania valt in de winter geregeld sneeuw.

West-Griekenland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de stranden en de vele bezienswaardigheden.

Nafpaktos is een schilderachtige havenstad aan de noordelijke oever van toegang tot de Golf van Korinthe. Op de heuvel liggen de goedbewaarde resten van een Venetiaanse citadel.

De muren van de burcht lopen door tot aan de haven, met gefortificeerde en met bomen begroeide pieren.

Enkele bezienswaardigheden in de stad Patras zijn de gerestaureerde resten van een odeon uit de 2de eeuw v.C. en een middeleeuwse burcht die boven de stad ligt en later door de Venetianen is uitgebouwd.

Aan de kust van de Golf van Patras liggen veel stranden.

In de regio liggen tal van vakantieparken, hotels, jachthavens, appartementen en campings om een vakantie door te brengen.

Steden
Naast de hoofdstad Patras zijn een aantal andere steden in West-Griekenland: Pyrgos, Ilida, Agrinion, Aigio, Amaliada, Vonitsa, Amfilochia, Nafpaktos (Lepanto), Mesolongi, Chalandritsa.

Kaart West-Griekenland, regio's, steden, rivieren: EU