zaterdag 22 juni 2013

Kaart Centraal-Griekenland en Lamia – Vakantie

Kaart Centraal-Griekenland, steden, provincies, eilanden: VN
Centraal-Griekenland is een van de dertien periferieën (regio's) van Griekenland. De regio ligt centraal in het midden van het land en heeft 547,390 inwoners (2011). De hoofdstad is Lamia. De Griekse naam is Στερεά Ελλάδα (Sterea Ellada).

Centraal-Griekenland grenst in het noordwesten aan de regio Epirus, in noorden aan de regio Thessalië, in het oosten aan Noord-Egeïsche Eilanden, in het zuidoosten aan Attika, in het zuiden aan Peloponnesos en in het westen aan West-Griekenland.

De regio ligt in het oosten aan de Egeïsche Zee. Onder meer het eiland Euboea hoort tot de regio. In het zuiden ligt het gebied aan de Golf van Korinthe.

Het gebied is de meest bergachtige regio van Griekenland. Het Parnassusgebergte ligt op de grens van de departementen Boeotië en Fthiótis en heeft een hoogte tot 2.457 meter.

Het gebergte is zeer ruig en onherbergzaam en er liggen twee toppen die vaak met sneeuw zijn bedekt. Tegen de zuidelijke hellingen ligt het heiligdom van Delphi.

De landstreek Boeotië bestaat uit een aantal vlakten die naar Griekse begrippen erg vruchtbaar zijn. Het Meer van Topolias werd aan het eind van de 19de eeuw drooggelegd en daar wordt nu landbouw bedreven.

Het gebied Fokida ligt in het zuiden aan de Golf van Korinthe. Het is een rotsachtig en bergachtig departement met in het oosten de uitlopers van de Parnassus.

In het westen, midden en noorden van Fokida liggen de zuidelijke delen van het Pindosgebergte.

Het gebied Evrytania wordt grotendeels bedekt met bergen, waaronder in het zuiden de Tymfristos en de Panaitoliko en in het noorden het berggebied van Agrafa.

Euboea is na Kreta het grootste eiland van Griekenland. Het eiland is vlakbij de stad Chalkída door een brug met het Griekse vasteland verbonden.

Het eiland is heuvelachtig en bosrijk. De hoogste bergen zijn met een hoogte van 1.743 meter de Dirfys, en de 1.341 meter hoge Pyxaria.

De hoofdstad Lamía van de regio Centraal-Griekenland ligt in de vruchtbare vlakte van de rivier de Spercheiós. De stad het ongeveer 1.700 meter hoge Othrýs-massiefen en het circa 2.100 meter hoge Iti-massief.

Departementen
Centraal-Griekenland bestaat uit vijf regionale eenheden. Dit zijn Euboea, Evrytania, Fokida, Fthiotis en Boeotië. Deze gebieden hadden voor 2011 de status van departementen (nomi), maar hebben momenteel geen eigen bestuur meer.

Vakantie
Centraal-Griekenland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de stranden aan de kusten, wintersportgebieden en de vele historische bezienswaardigheden.

De plaats Aráchoba in de Parnassus is een bekend wintersportoord. Ook de regio Evrytania heeft een skicentrum.

In de landstreek Phocis ligt Delphi. Deze plaats was in de oudheid een van de beroemdste heiligdommen van Apollo en het meest geëerde orakel.

Het Archeologische Museum van Thebe toont het beroemde verleden van de stad. In de stad liggen de overblijfselen van de oude acropolis. Het historische Thebe is het decor van veel Griekse mythen en sagen.

Het eiland Euboea trekt veel bezoekers vanwege de stranden. Verder heeft Euboea een gevarieerde natuur met bossen, valleien, watervallen en bergen. In de winter is het ook mogelijk om er te skiën.

Steden
Naast de hoofdstad Lamia zijn een aantal andere steden in Centraal-Griekenland: Ámfissa, Levádhia, Karpenisi, Thebe, Chalkída, Nea Artaki, Atalanti, Delphi.

Kaart Centraal-Griekenland, steden provincies, rivieren: EU