donderdag 20 juni 2013

Kaart Peloponnesos en Tripoli – Vakantie Griekenland

Kaart Peloponnesos, steden, rivieren: VN
Peloponnesos is een van de 13 regio’s van Griekenland. De regio ligt in het zuiden van het land en heeft 577.903 inwoners (2011). De hoofdstad is Tripoli. De Griekse naam is Πελοπόννησος (Pelopónnisos).

De regio Peloponnesos beslaat het grootste deel van het gelijknamige schiereiland. Het noordwesten behoort tot de periferie (regio) West-Griekenland en een klein deel in het noordoosten valt onder de regio Attika.

De regio ligt in het oosten aan de regio Attika, in het zuidoosten aan Ionische Eilanden en in het noordwesten aan West-Griekenland.

In het noorden ligt de regio Peloponnesos aan de Golf van Korinthe. Ten oosten van het schiereiland liggen de Saronische Eilanden en ten westen en zuiden de Ionische Eilanden.

De regio heeft een zeer bergachtig landschap met toppen die tot boven de 2.000 meter reiken. Het hoogste punt ligt in het Taýgetosgebergte (2409 m).

De meeste bergketens lopen naar het zuidoosten. Dit blijkt ook uit de richting van de vier schiereilanden waarin de Peloponnesos uitloopt.

In de bergen in het binnenland van het schiereiland liggen ook skigebieden.

Tussen de bergketens en op enkele plaatsen aan de kust liggen vruchtbare vlaktes die geschikt zijn voor land- en tuinbouw.

Golf van Korinthe
De Golf van Korinthe is een inham van de Ionische Zee tussen de Peloponnesos en Midden-Griekenland. De in ham heeft een lengte van 127 kilometer, een breedte van 32 kilometer en een maximale diepte van 750 meter.

In het westen is de Golf van Korinthe door de Straat Lepanto verbonden met de Golf van Patras en in het oosten via het Kanaal van Korinthe met de Saronische Golf in de Egeïsche Zee.

Departementen
De regio Peloponnesos bestaat uit vijf districten dit zijn Argolis (Αργολίδα) met als hoofdstad Nauplion, Arcadië (Αρκαδία) met Tripolis, Korinthe (Κορινθία) met Korinthe, Laconië (Λακωνία) met Sparta en Messenië (Μεσσηνία) met als hoofdstad Kalamáta.

Vakantie
De regio Peloponnesos is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige stranden en de vele historische bezienswaardigheden.

De stad Sparta was in het oude Griekenland eeuwenlang één van de belangrijkste poleis (stadstaten) van Griekenland.

Korinthe heeft een archeologisch museum met een collectie vondsten van archeologische opgravingen.

De havenstad Nauplion, aan de Golf van Argolís, trekt veel toeristen vanwege de nabijheid van de antieke steden Mycene, Tiryns, Argos en Epidaurus. In de stad is een archeologisch museum.

Archeologische opgravingen tonen aan dat het gebied rond Nauplion van het 20ste tot het 3de millennium v.C. vrijwel constant bewoond werd.

Steden
Naast de hoofdstad Tripoli zijn een aantal andere steden in de regio Peloponnesos: Árgos, Kalamáta, Kórinthe, Sparta, Nemea, Nafplion.

Kaart Peloponnesos, departementen, steden, rivieren: EU