woensdag 26 juni 2013

Kaart Thessalië en Larisa – Vakantie Griekenland Provincies

Kaart Thessalië, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: VN
Thessalië is een van de dertien regio's (periferieën) van Griekenland. De regio ligt centraal in het noordelijke deel van het land en heeft 730.730 inwoners (2011). De hoofdstad is Larisa. De Griekse naam is Θεσσαλία (Thessalia).

Thessalië grenst in het noorden aan de regio’s West-Macedonië en Centraal- Macedonië, in het oosten aan Noord-Egeïsche Eilanden, in het zuiden aan Centraal-Griekenland en in het westen aan Epirus. In het oosten ligt het aan de Egeïsche Zee.

De regio bestaat uit een uitgestrekte vruchtbare vlakte die grotendeels door gebergten wordt afgezoomd. De belangrijkste rivier van Thessalië is de Pinios, die door het Tempedal naar zee stroomt.

Het Olympusmassief vormt in het noorden van de regio de natuurlijke grens met de regio Macedonië.

Het Pindosgebergte in in het westen scheidt Thessalië van de regio Epirus. De Píndos is een bosrijk gebergte en heeft een lengte van ongeveer 250 kilometer. De hoogste top is met een hoogte van 2.637 meter de Smólikas Óros.

In het zuiden vormen de uitlopers van de Parnassos de grens met de landstreken Boeotië en Phocis in de regio Centraal-Griekenland.

De bergen Ossa en Pelion zijn in het oosten van de regio een natuurlijke barrière tegen de zee.

Sporaden
Voor de kust van Thessalië ligt de eilandengroep de Noordelijke Sporaden. Eilanden in deze archipel zijn onder meer Adelfi, Adelfopoulo, Gioura, Korakas, Kyra Panagia, Lechousa, Peristera.

Piperi, Psathoura, Skantili, Skantzoura, Agios Georgios, Dasia, Mikro, Paximoda, Plevro, Stroggylo, Argos, Aspronisos, Kastronisia, Maragos, Troulonisia, Tsougria, Tsougriaki.

Departementen
Thessalie is bestuurlijk onderverdeeld in vijf regionale eenheden (periferiaki enotita). Dit zijn Magnisia, Larisa, Trikala, Karditsa en Sporades. De regio’s hebben sinds 2011 geen eigen bestuur meer.

Vakantie
Thessalie heeft in het binnenland een landklimaat, met hete zomers en koude winters. Aan de kust heerst een mediterraan klimaat.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het warme zomerse weer, wintersportgebieden, historische bezienswaardigheden, de stranden en de steden.

Veel toeristen trekken de kust met prachtige stranden, de Noordelijke Sporaden, de kloosters van Metéora, het schilderachtige Témpe-dal, het Píndusgebergte en de Olympus.

Een groot deel van het jaar is de top van de berg Olympus (2.917 m) met sneeuw bedekt. De Olympus was in de oudheid de woonplaats van de mythologische oppergod Zeus en de voornaamste goden.

De Meteorakloosters liggen ten noorden van Kalambáka en werden voornamelijk in de 14de eeuw hoog boven op de rotsen gebouwd. Van de oorspronkelijk 24 kloosters zijn er nog een aantal bewoond.

De stad Larisa vervult een belangrijke regionale economische functie. De stad was al in de oudheid, in de 5de en 4de eeuw v.C., van groot belang. Er zijn resten van een akropolis en er is een archeologisch museum gevestigd.

Steden
Naast de hoofdstad Larissa zijn een aantal andere steden in Thessalië: Volos, Trikala, Karditsa, Timavos, Néa Ionía, Elassona, Farsala, Kalambaka.

Kaart Thessalië, steden, departementen, rivieren: EU