vrijdag 28 juni 2013

Kaart Centraal-Macedonië en Thessaloniki – Vakantie Griekenland Provincies

Kaart Centraal-Macedonië, steden, wegen, rivieren: VN
Centraal-Macedonië is een van de dertien periferieën (regio’s) van Griekenland. De regio ligt centraal in het noorden van het land en heeft 1.874.590 inwoners (2011). De hoofdstad is Thessaloniki. De Griekse naam is Κεντρική Μακεδονία (Kentriki Makedonia).

Centraal-Macedonië grenst in het oosten aan de regio Oost-Macedonië en Thracië, in het zuidoosten aan Noord-Egeïsche Eilanden, in het zuidwesten aan Thessalië en in het westen aan West-Macedonië.

De regio grenst in het noorden aan buurland Macedonië en in het uiterste noordoosten aan Bulgarije.

Centraal-Macedonië ligt in het zuiden aan de Egeïsche Zee. Voor de kust van de stad Thessaloniki ligt de Golf van Thessaloníki.

Op het schiereiland Chalcidice in de Egeïsche Zee ligt Athos. Dit is een autonome monnikenstaat die tot geen enkele Griekse periferie behoort maar direct onder de Griekse soevereiniteit valt.

Chalcidice is een bergachtig en bebost schiereiland ten zuidoosten van Thessaloniki. Tot Chalcidice behoren drie schiereilanden die verder de Egeïsche Zee in steken. Dit zijn het oostelijke Athos, het centrale Sithonia en het westelijke Kassandra.

Het noordwesten van de regio Centraal-Macedonië wordt gekenmerkt door de vallei van de rivier de Aliakmonas en de vallei van de zijrivier de Moglenitsa. In het westen ligt het Vermiogebergte.

Het landschap in het noorden van de regio wordt grotendeels bepaald door de stroomgebieden van de rivieren de Axios, de Gallikos, de Strimon en de Moglenitsa. Op de grens met buurland Macedonië ligt het Doiranimeer.

In het noorden liggen ook het Vorasgebergte, het Vermiogebergte en de bergen Belasica en Paiko.

In het zuidwesten van Centraal-Macedonië, op de grens met Thessalië, ligt de berg Olympus. Dit is met een hoogte van 2.917 meter de hoogste berg van Griekenland.

Departementen
Centraal-Macedonie is onderverdeel in zeven regionale eenheden (perifereiaki enotita). Dit zijn Chalcidice, Imathia, Kilkis, Pella, Piëria, Serres en Thessaloniki. Deze regio’s hadden voor 2011 de status van departementen (nomi) maar hebben geen eigen bestuur meer.

Vakantie
Centraal-Macedonië is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, wintersportgebieden, het mooie weer, de stranden en historische bezienswaardigheden.

Het Vorosgebergte heeft pieken met een hoogte van meer dan 2.000 meter en is een bekend skigebied in Griekenland.

Het schiereiland Chalcidice trekt veel toeristen vanwege de prachtige stranden. Vooral Sithonia en Kassandra trekken veel bezoekers.

Opgravingen tonen aan dat Chalcidice al in de steentijd bewoond was. Het werd met name vanaf de 8ste eeuw v.C. door de Grieken uit Chalcis gekoloniseerd.

In de sfeervolle stad Thessaloniki zijn verschillende resten uit de Romeinse, oudchristelijke en de Byzantijnse tijd te vinden.

Uit de Romeinse tijd dateren resten van de stadsmuren met inscripties en het paleiscomplex.

Indrukwekkende Byzantijnse monumenten in de stad zijn de basiliek Hagios Demetrios uit de 5de eeuw, met mozaïeken uit de 7de eeuw, de kathedraal Hagia Sophia uit de 8ste eeuw en de kerk van de Twaalf Apostelen (13de–14de eeuw).

Steden
Naast de hoofdstad Thessaloniki zijn een aantal andere steden in Centraal-Macedonië: Édessa, Katerini, Kilkis, Polygyros, Serres, Veria, Gianitsa.

Kaart Centraal-Macedonië, departementen, steden, rivieren: EU