dinsdag 18 juni 2013

Kaart Attika en Athene – Griekenland Vakantie Provincies

Kaart Attika, steden, eilanden: VN
Attika is één van de dertien regio's van Griekenland. De regio ligt in het oosten van het land en heeft 3.812.330 inwoners (2011). De hoofdstad is Athene. De Griekse naam is Αττική (Attiki).

Attika is ook de naam van een driehoekig schiereiland in Midden-Griekenland dat aan twee zijden aan de Egeïsche Zee ligt.

Het schiereiland ligt tussen de Saronische en de Petalische Golf en wordt aan de landzijde afgesloten door de gebergten Párnès en Pentelikon.

De regio Attika grenst in noorden aan de regio Centraal-Griekenland (Sterea Ellada). in het oosten aan Zuid-Egeïsche Eilanden, in het zuidoosten aan Kreta en in het westen aan Peloponnesos.

De regio wordt omringd door bergen. In het noorden liggen het Cithaeron en Parnes-gebergte. De Pentelicon ligt in het noordoosten, het Laureiongebergte in het zuiden en de Hymettus ligt ten oosten van de stad Athene.

Tussen de bergen liggen vlakten. Dit zijn de vlakte van Marathon, de vlakte van Eleusis, de vlakte van Athene (Pedion) en het zogenaamde Middenland tussen Hymettus en Laureion.

In de grootste en noordelijkste van die vlakten, tussen de Párnès, de Pentelikon en de Hymettos, ligt de Griekse hoofdstad Athene.

Regio’s Attika
Attika is bestuurlijk onderverdeeld in acht regio’s (perifereiaki enotita). Dit zijn Oost-Attika, West-Attika, West-Athene, Centraal-Athene, Eilanden, Zuid-Athene, Piraeus en Noord-Athene.

Eilanden
Bij de regio Attika horen ook de eilanden Salamis, Aegina, Poros, Hydra, Spetses, Kythira en Antikythera.

Klimaat en vakantie
Attika heeft een mediterraan klimaat. De regio kent een lange droge periode in de zomer en een korte natte periode in de winter.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de stranden en de talrijke historische bezienswaardigheden.

Aan de westkust van Attikka, de zogenoemde Apollokust, van Zuidoost-Athene tot Kaap Súnion, hebben zich tal van badplaatsen ontwikkeld.

De stad Athene is gebouwd tegen en rond een aantal heuvels. Dit zijn de Acropolis, de Areopagus, de Lycavittos, de Pnyx, de Muzenheuvel en de Nimfenheuvel.

Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene is wereldberoemd. Het museum heeft een zeer grote collectie antieke sculptuur en keramiek.

Een aantal andere musea in de stad zijn het Byzantijns, het Benaki-museum, met oude Griekse, Byzantijnse, Koptische en islamitische kunst, het Acropolis-museum en het Agora-museum en het Nationaal Historisch Museum.

Steden Attika
Naast de hoofdstad Athene zijn een aantal andere steden in Attika: Piraeus, Agios Dimitrios, Rafina, Mégara, Elefsína, Acharnes, Laurium, Marathon.

Vanuit de havenstad Piraeus bij Athene varen tal van veerboten naar de eilanden in de regio.

Kaart Attika

Kaart Attika: EU