vrijdag 14 juni 2013

Kaart Kos - Vakantie Griekenland Egeïsche Eilanden

Kaart Kos, steden, wegen: US Army
Kos is een Grieks eiland en een gemeente in de Egeïsche Zee. Het eiland heeft 33.388 inwoners (2011) en de hoofdstad is Kos. De Griekse spelling is Κως.

Kos is een eiland dat tot de eilandengroep de Dodekanesos (Twaalf Eilanden) en de Zuidelijke Sporaden hoort en bestuurlijk deel uitmaakt van de Griekse regio Zuid-Egeïsche Eilanden.

Het eiland ligt ten noordwesten van het eiland Rhodos en ten zuidoosten van Samos en voor de kust van Turkije ter hoogte van Bodrum.

Het eiland heeft een lengte van ongeveer 40 kilometer en een breedte van 8 kilometer. De oppervlakte is circa 290 km².

Kos bestaat uit bergland maar ook uit vlaktes. In het Dikeosgebergte ligt het hoogste punt van het eiland, de berg Dikeos. De berg is 846 meter hoog en bepaalt voor een groot deel het aangezicht van het eiland.

Aan de kust van Kos leven verschillende soorten zeeschildpadden, waaronder de beschermde Caretta caretta.

Het eiland was in de oudheid beroemd om zijn wijn, zalven en zijden gewaden. Het eiland dankte een groot deel van zijn voorspoed aan het sinds 1902 opgegraven en deels gereconstrueerde Asclepius-heiligdom.

Vakantie
Kos is een favoriete bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de natuur, het mooie weer, de stranden en de vele toeristische accommodaties.

Palio Pyli is een verlaten dorp op het eiland met ruïnes van een kasteel en drie kerken. De Ypapantiskerk staat nog rechtop en bevat fresco's uit de veertiende eeuw.

Het kasteel biedt een weids panorama op de plaatsen Marmari enTigaki met daarachter de Egeïsche Zee en de eilanden Pserimos en Kalymnos.

Bij de plaats Marmari liggen een zoutmeer en fraaie stranden.

Kos-stad is het toeristische en culturele centrum van het eiland. Dicht bij de haven staat de 14e-eeuwse burcht de Neratzia, die in 1315 door de ridders van St. Johannes van Rhodos werd gebouwd.

Bij de stad Kos liggen prachtige stranden. De stad kent ook een bruisend uitgaansleven.

Steden
Naast de hoofdstad Kos zijn een aantal andere steden en plaatsen op het eiland: Kefalos, Kardamena, Tingaki, Antimachia, Mastihari, Marmari, Pyli, Asfendiou, Zipari, Platani, Lagoudi, Zia, Lagoudi.

Het eiland heeft een vliegveld. Bij Kardamena ligt een haven waarvandaan veerboten naar Nisyros varen. Van Mastihari is een bootverbinding met onder andere Kalymnos.

Er zijn eveneens goede veerverbindingen tussen Kos en andere Griekse eilanden.

Kaart Kos

Kaart Kos, steden, wegen, topografie: US Army