dinsdag 9 juli 2013

Kaart Noord-Egeïsche Eilanden – Egeische Zee Griekenland Vakantie

Kaart Noord-Egeïsche Eilanden, steden, eilanden: VN
Noord-Egeïsche Eilanden is een van de dertien periferieën (regio's) van Griekenland. De regio ligt centraal in het oosten van het land en heeft inwoners. De hoofdstad is Mytilini. De Griekse naam is Βόρειο Αιγαίο (Vorio Ejeo).

Noord-Egeïsche Eilanden grenst in het noorden aan de regio’s Centraal-Macedonië en Oost-Macedonië, in het zuiden aan Zuid-Egeïsche Eilanden, in het westen aan Centraal-Grielenland en in het noordwesten aan Thessalie.

De regio ligt tussen het Griekse vasteland en Turkije. De hoofdstad Mytilini ligt op het eiland Lesbos.

Departementen
Noord-Egeïsche Eilanden is ingedeeld in in vijf regionale eenheden (periferiaki enotita). Dit zijn Chios, Ikaria, Lesbos, Limnos en Samos. Sinds 2011 hebben deze regio’s geen eigen bestuur meer.

Chios is een bergachtig eiland en heeft een steile, diep ingesneden kust. Het departement bestaat vrijwel geheel uit het gelijknamige eiland, maar er horen enkele kleine naburige eilanden bij. Dit zijn Psara, Antipsara, Oinousses, Passas.

Ikaria ligt ten westen van Samos en is een van de Zuidelijke Sporaden. De hoofdplaats is Hágios Kérykos. Op het eiland zijn warme zwavelhoudende bronnen.

Lesbos is een bergachtig eiland, In het zuiden liggen de baaien Kallonés en Géras. In de vlakten worden onder meer graan, wijndruiven en olijven verbouwd.

Lemnos is een heuvelachtig eiland met een vulkanische bodem die erg vruchtbaar is. Op Lemnos vindt teelt van graan, fruit, katoen en tabak plaats. De Múdrosbaai vormt een natuurlijke haven.

Samos is een bergachtig eiland met een hoogte tot 1.440 meter. Belangrijkste middelen van bestaan zijn de landbouw, met de beroemde Sámoswijn, en het toerisme.

Vakantie
De eilanden in het noorden van de Egeïsche Zee trekken veel vakantiegangers vanwege onder meer de prachtige stranden, het mooie weer, de schilderachtige steden en dorpen en historische bezienswaardigheden.

Lemnos trekt veel toeristen vanwege de mooie stranden en de schilderachtige dorpen op het platteland.

Op het eiland Samos liggen bij Pythagóreion, ten zuidoosten van de gelijknamige hoofdplaats Samos, stadsmuren uit de 5de of 4de eeuw v.C van de antieke plaats Sámos. Een deel van deze muren verkeert nog in goede staat.

Ten westen van de stad Samos ligt de ruïne van een groot heiligdom voor de mythologische godin Hera, dat oorspronkelijk uit de 8ste eeuw v.C. dateert.

Het eiland Lesbos trekt veel toeristen vanwege de prachtige zandstranden. In de hoofdstad Mytilini zijn een archeologisch en een folkloristisch museum gevestigd.

Verspreid over Lesbos liggen onder meer bij Antíssa resten uit de oudheid. Bij Mytilini ligt een fort uit de Genuese periode.

Steden
Naast de hoofdstad Mytilini zijn een aantal andere steden in de regio Noord-Egeïsche Eilanden: Chíos, Kalloní, Karlóvasi, Mýrina, Omiroúpoli, Pythagóreio, Vathý.

Kaart Noord-Egeïsche Eilanden, steden, eilanden: EU