zondag 7 juli 2013

Kaart Griekenland en Athene - Vakantie Zuid-Europa

Kaart Griekenland, steden, regio's, rivieren, spoorwegen: VN
Griekenland heet officieel de Helleense Republiek. Het is een land aan de Middellandse Zee in Zuid-Europa op het Balkanschiereiland. het land heeft 10.767.827 inwoners (2012) en de hoofdstad is Athene. De officiële taal is Grieks.

Griekenland grenst in het noordwesten aan Albanië, in het noorden aan Macedonië en in het noordoosten aan Bulgarije en Turkije.

Voor het overige deel is het vasteland van Griekenland omgeven door de Middellandse Zee, met in het westen de Ionische Zee en in het oosten de Egeïsche Zee.

Ten noorden van Kreta ligt de Zee van Kreta. Ten zuiden van het eiland ligt de Libische Zee. De omringende zeeën van Griekenland zijn subzeeën van de Middellandse zee.

Bijna 18% van het Griekse landoppervlak wordt ingenomen door ruim 2.000 eilanden. De grootste eilanden zijn Kreta, Euboea, Lesbos en Rodos.

Het vasteland van Griekenland is overwegend bergachtig. In het bergachtige noordelijke deel ligt de hoogste top van Griekenland, de Olympus (2.911 m). Deze berg maakt deel uit van de oude massieven in het oosten en noordoosten.

In de Griekse zeeën leven onder meer makreel, tonijn, sardine, kreeften, inktvissen, schelpdieren en sponzen.

Euro
De munteenheid van Griekenland is de euro. Tot 1 januari 2002 werd betaald met de Griekse drachme.

Klimaat en vakantie
De kuststreken in Griekenland kennen in het algemeen een mediterraan klimaat, met hete droge zomers en een zachte winter. De neerslag valt daarbij vooral in de winter.

belangrijke trekpleisters voor een vakantie in Griekenland zijn de stranden op het vasteland en de eilanden, historische bezienswaardigheden en de steden. Er zijn aan aantal nationale parken en op enkele eilanden natuurreservaten.

Een aantal wereldberoemde bezienswaardigheden in Griekenland zijn de Akropolis van Athene, de tempel van Apollo Epicurius te Bassae en de archeologische plaats Delphi.

Ook de berg Athos, het Meteora-klooster, de overblijfselen van het paleis van Knossos op Kreta, Mycene en de archeologische plaats Epidaurus trekken veel toeristen.

Het schiereiland Peloponnesos trekt veel bezoekers vanwege de vele bezienswaardigheden uit de klassieke oudheid.

De kust van de Middellandse Zee en de eilanden trekken veel vakantiegangers vanwege de historische kustplaatsen en de prachtige stranden.

In Griekenland zijn tal van campings, bungalowparken, hotels, appartementencomplexen, vakantiehuisjes om een aangename vakantie door te brengen.

Tussen het vasteland en tal van eilanden varen veerboten.

Steden Griekenland
Naast de hoofdstad Athene zijn een aantal andere steden in Griekenland: Thessaloniki, Patras, Heraklion, Larissa, Volos, Rhodos, Ioannina, Chania, Chalcis, Agrinio.

Katerini, Trikala, Serres, Lamia, Alexandroupoli, Kozani, Kavala, Kalamata, Veria, Peristeri, Igoumenitsa, Sparta.

Belangrijke Griekse havensteden zijn Piraeus, Patras, Igoumenitsa, Volos en Alexandroupoli.

Kaart Griekenland, steden: CIA

Regio’s Griekenland
Griekenland is bestuurlijk verdeeld in 13 periferieën of regio's. De periferieën zijn Attika, Centraal-Griekenland (Sterea Ellada), Centraal-Macedonië (Kentriki Makedonia), Kreta, Oost-Macedonië en Thracië (Anatoliki Makedonia ke Traki), Epirus.

Ionische Eilanden (Ionia Nisia), Noord-Egeïsche Eilanden (Vorio Ejeo), Peloponnesos, Zuid-Egeïsche Eilanden, Thessalië, West-Griekenland (Dytiki Ellada) en West-Macedonië.

Kaart Griekenland regio's

Kaart Griekenland, regio's: EU

Kaart Kreta en Griekenland
Kreta is het grootste eiland van Griekenland en het vijfde eiland in de Middellandse Zee. het eiland is een historisch centrum van handel tussen Klein-Azië, Cyprus, Italië, Egypte en Syrië.

Kaart Kreta en Griekenland: CIA

Kaart Griekenland
het Zuid-Europese land Griekenland grenst aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. De hoofdstad is Athene.

Kaart Griekenland, steden, wegen, spoorwegen, rivieren, topografie: CIA