maandag 3 juni 2013

Kaart Kreta – Vakantie Griekenland

Kaart Kreta, steden, wegen: VN
Kreta is een Grieks eiland in de Middellandse Zee en een van de 13 Griekse regio’s. Het eiland heeft 623.065 inwoners (2011) en de hoofdstad is Iraklion.

Kreta is het grootste Griekse eiland en vijfde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland heeft een lengte van 390 kilometer en de breedte varieert van 12 kilometer tot 70 kilometer. Het eiland heeft een omtrek van ongeveer 1050 km.

Het eiland ligt in het noorden aan de Zee van Kreta en in het zuiden aan de Libische Zee. De afstand tussen Kreta en het vasteland van Griekenland is ongeveer 100 kilometer en ongeveer 300 km ten zuiden van het eiland ligt het Afrikaanse land Libië.

Kreta heeft door de centrale ligging tussen de kusten van Turkije, Cyprus, Egypte en Syrië een lange geschiedenis als centrum van de zeehandel.

Landschap
Kreta is een zeer bergachtig eiland en bestaat grotendeels uit gedeeltelijk verkarste kalksteengebergten. Van het westen naar het oosten liggen drie gebergtes.

In het westen liggen de Lefka Ori (Witte Bergen), waarvan de Pachnes met een hoogte van 2.452 meter de hoogste top is. Door dit gebergte loopt de Samariakloof.

In het centrale deel van Kreta ligt het Idagebergte. De Ida Psiloritis is hier met een hoogte van 2.456 meter de hoogste berg.

In het Oosten ligt bij de hoogvlakte van Lassíthion het Diktigebergte, waarvan de Dikti met 2.148 meter de hoogste berg is. In de bergen liggen veel grotten en kloven.

De zuidkust van Kreta wordt gekenmerkt door steile rotswanden. De meeste stranden liggen hier in baaien. De noordkust is een heuvelachtig gebied met laagvlakten en baaien. Hier bevinden zich de meeste stranden.

Eilanden
Bij de regio Kreta horen een aantal kleinere eilanden, zoals Gramvousa, Gavdos, Chrissi en Koufonisi, Elafonisi Paximadia Spinalonga. De Dionysade Eilanden zijn een beschermd natuurgebied.

Klimaat en vakantie
Kreta heeft een Middellandse Zeeklimaat met droge en hete zomers en milde regenrijke winters.

Het eiland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de vele historische bezienswaardigheden, de prachtige stranden en de aantrekkelijke steden en dorpen.

Beroemde bezienswaardigheden op het eiland zijn de overblijfselen van het paleis van Knossos, de Samariakloof, de Lassithihoogvlakte, Spinalonga, Vai, het Arkadi-klooster en Phaestus.

Het Palm Beach Forest en Vai en de stad Sitia zijn beschermde natuurgebieden.

Iraklion is de belangrijkste en grootste stad op het eiland. Het is de zetel van een Grieks-orthodox bisschop en het economisch en educatief centrum van Kreta.

In het archeologisch museum van de stad zijn onder meer vondsten uit Knossos te bezichtigen.

Steden Kreta
Naast de hoofdstad Iraklion (Heraklion) zijn een aantal andere steden op Kreta: Chania Rethimnon, Agios Nikolaos, Ierapetra, Sitía.

Op Kreta zijn drie vliegvelden. Dit zijn de luchthavens van Iraklion, Chania en Sitia.

Het eiland is via veerboten verbonden met Piraeus bij Athene, Thessaloniki, Santorini, Karpathos en Rodos.

Kaart Kreta
Kreta is een Grieks eiland in de Middellandse Zee. Het is ook een Griekse regio en de hoofdstad is Iraklion.

Kaart Kreta, steden: EU