Kaart Epirus, steden, wegen, rivieren: VN |
Epirus grenst in het in het noordoosten aan de regio Thessalië, in het oosten aan West-Macedonië en in het zuiden aan de regio West-Griekenland en in het westen aan de regio Ionische Eilanden.
In het westen ligt de regio aan de Ionische Zee, in het noorden grenst Epirus aan buurland Albanië.
Bij de historische landstreek Epirus hoort ook een deel van Albanie. De Grieken duiden het Albanese gedeelte aan als Noord-Epirus.
De antieke landstreek Epirus grensde in het noorden en noordoosten aan de half-Griekse landschappen Illyrië en Macedonië, in het oosten aan Thessalië en in het zuiden aan Aetolië en Acarnanië.
Epirus is een bergachtige regio. Het Pindosgebergte vormt de grens met de regio’s West-Macedonië en Thessalië.
De hoogste top is met een hoogte van 2.637 meter de Smolikas. De Vikoskloof heeft een diepte van 1.000 meter.
Belangrijke middelen van bestaan in de regio zijn de veeteelt, met geiten en schapen, en de akkerbouw, met de verbouw van onder meer maïs, olijven, citrusfruit en tabak.
Rivieren
Belangrijke rivieren in Epirus zijn de Acheloos, de Arachthos en de Aoos. Deze rivieren ontspringen in het Pindosgebergte.
Departementen
Epirus bestaat uit vier regionale eenheden (perifereiaki enotita). Dit zijn Thesprotia, Ioannina, Preveza en Arta. Deze gebieden hebben sinds 2011 geen eigen bestuur meer.
Klimaat en vakantie
Epirus heeft een mediterraan klimaat dat wordt beïnvloed door de hoogte van een gebied en de ligging aan zee of landinwaarts. De zomers zijn heet en droog terwijl de winters in het binnenland natter en kouder zijn dan aan de kust.
De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de stranden en bezienswaardigheden in de steden.
In het Pindosmassief liggen twee nationale parken. Dit zijn de beschermde natuurgebieden Nationaal Park Vikos-Aoos en het Nationaal Park Pindos. In het Pindospark leven nog zeldzame bruine beren.
De stad Ioannina is het economische centrum van Epirus. In de sfeervolle stad zijn een archeologisch en folkloristisch museum.
Boven de stad ligt een kasteel uit de elfde eeuw. Op de eilandjes in het Pamvotismeer, of Meer van Ioannina, ligt een aantal Byzantijnse kloosters uit de 12de tot 16de.
Aan de kust van Epirus trekken de plaatsen Parga en Preveza veel toeristen.
Steden
Naast de hoofdstad Ioannina zijn een aantal andere steden in Epirus: Igoumenitsa, Arta, Konitsa, Metsovo, Paramythia, Parga, Preveza, Syvota.
Vanuit de havenstad Igoumenitsa varen veerboten naar Patras, het eiland Korfoe en andere Ionische Eilanden en naar Italiaanse havens.
Kaart Epirus, provincies, steden, rivieren: EU |