vrijdag 5 juli 2013

Ionische Eilanden en Korfoe – Kaart Griekenland Vakantie Provincies

Kaart Ionische Eilanden, steden: VN
Ionische Eilanden zijn een eilandengroep en een van de dertien regio’s van Griekenland. De regio ligt in het noordwesten van het land en heeft 206.470 inwoners (2011). De hoofdstad is Korfoe. De Griekse naam is Ιόνια Νήσια (Ionia Nisia).

Ionische Eilanden ligt in de Ionische Zee en grenst in het westen aan de regio’s Epirus en West-Griekenland. In het uiterste noorden ligt de regio voor de kust van Albanie en voor de Straat van Otranto, de ingang van de Adriatische Zee.

De eilanden heten traditioneel in het Grieks Heptanisa, wat zeven eilanden betekent, naar de voornaamste eilanden van de eilandengroep. Maar er horen ook een aantal kleinere eilanden tot de regio.

Eilanden
De zeven grote Ionische Eilanden zijn Korfoe, Lefkas, Ithaka, Kefalonia, Paxi, Zakynthos en Kythira.

Kythira, ten zuiden van de Peloponnesos, behoort historisch tot de Ionische eilanden maar hoort bestuurlijk bij de regio Attika en het departement Piraeus.

Tot de kleine eilanden behoren onder meer Antipaxi, Meganisi, Kalamos, Kastos.

Eilandengroepen die tot de regio Ionische Eilanden behoren zijn de Diapontische Eilanden, de Strofaden, de Tilevoiden en de Echinaden.

In het noorden van de regio liggen de Diapontische Eilanden, of Othonische Eilanden. De drie bewoonde eilanden in deze archipel zijn Othoni, Erikoussa en Mathraki.

In het zuiden van de regio liggen de Strofaden. De Strofaden zijn de twee kleine rotseilanden Arpyia en Stamfani.

De Tilevoides is een eilandengroep tussen het eiland Lefkada en het vasteland. E ongeveer 15 eilanden, waarvan er drie bewoond zijn, horen bij het departement Lefkada.

De Echinaden zijn een onbewoonde groep eilanden voor de westkust van Griekenland.

De Ionische Eilanden hebben een bergachtig landschap. De grotere eilanden hebben vruchtbare dalen waar veel neerslag valt.

Belangrijke middelen van bestaan zijn de landbouw, met onder meer de teelt van olijven, druiven, zuidvruchten en groenten en de veehouderij met schapen en geiten. Ook het toerisme speelt een belangrijke rol.

Departementen
De regio Ionische Eilanden is onderverdeeld in vijf departementen (nomi). Dit zijn Ithaki, Korfoe (Kerkyra), Kefalonia, Lefkada en Zakynthos.

Vakantie
Ionische Eilanden is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, historische bezienswaardigheden en zon, zee en strand.

Archeologische vondsten tonen aan dat de eilanden al in de Myceense tijd werden bewoond Ze werden vervolgens vanaf de 8ste eeuw v.C. vanuit Korinthe gekoloniseerd

Alle grote eilanden hebben bootverbindingen met het vasteland. Vanaf een aantal eilanden varen veerboeten naar Italië.

Steden
Naast de hoofdstad Korfoe zijn een aantal andere steden in de regio Ionische Eilanden: Argostóli, Lefkáda, Lixouri, Zákynthos,

Vliegvelden zijn er op Korfoe, Kefallinía en Zákynthos.

Kaart Ionische Eilanden, regio's, steden: EU