vrijdag 28 juni 2013

Kaart Centraal-Macedonië en Thessaloniki – Vakantie Griekenland Provincies

Kaart Centraal-Macedonië, steden, wegen, rivieren: VN
Centraal-Macedonië is een van de dertien periferieën (regio’s) van Griekenland. De regio ligt centraal in het noorden van het land en heeft 1.874.590 inwoners (2011). De hoofdstad is Thessaloniki. De Griekse naam is Κεντρική Μακεδονία (Kentriki Makedonia).

Centraal-Macedonië grenst in het oosten aan de regio Oost-Macedonië en Thracië, in het zuidoosten aan Noord-Egeïsche Eilanden, in het zuidwesten aan Thessalië en in het westen aan West-Macedonië.

De regio grenst in het noorden aan buurland Macedonië en in het uiterste noordoosten aan Bulgarije.

Centraal-Macedonië ligt in het zuiden aan de Egeïsche Zee. Voor de kust van de stad Thessaloniki ligt de Golf van Thessaloníki.

Op het schiereiland Chalcidice in de Egeïsche Zee ligt Athos. Dit is een autonome monnikenstaat die tot geen enkele Griekse periferie behoort maar direct onder de Griekse soevereiniteit valt.

Chalcidice is een bergachtig en bebost schiereiland ten zuidoosten van Thessaloniki. Tot Chalcidice behoren drie schiereilanden die verder de Egeïsche Zee in steken. Dit zijn het oostelijke Athos, het centrale Sithonia en het westelijke Kassandra.

Het noordwesten van de regio Centraal-Macedonië wordt gekenmerkt door de vallei van de rivier de Aliakmonas en de vallei van de zijrivier de Moglenitsa. In het westen ligt het Vermiogebergte.

Het landschap in het noorden van de regio wordt grotendeels bepaald door de stroomgebieden van de rivieren de Axios, de Gallikos, de Strimon en de Moglenitsa. Op de grens met buurland Macedonië ligt het Doiranimeer.

In het noorden liggen ook het Vorasgebergte, het Vermiogebergte en de bergen Belasica en Paiko.

In het zuidwesten van Centraal-Macedonië, op de grens met Thessalië, ligt de berg Olympus. Dit is met een hoogte van 2.917 meter de hoogste berg van Griekenland.

Departementen
Centraal-Macedonie is onderverdeel in zeven regionale eenheden (perifereiaki enotita). Dit zijn Chalcidice, Imathia, Kilkis, Pella, Piëria, Serres en Thessaloniki. Deze regio’s hadden voor 2011 de status van departementen (nomi) maar hebben geen eigen bestuur meer.

Vakantie
Centraal-Macedonië is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, wintersportgebieden, het mooie weer, de stranden en historische bezienswaardigheden.

Het Vorosgebergte heeft pieken met een hoogte van meer dan 2.000 meter en is een bekend skigebied in Griekenland.

Het schiereiland Chalcidice trekt veel toeristen vanwege de prachtige stranden. Vooral Sithonia en Kassandra trekken veel bezoekers.

Opgravingen tonen aan dat Chalcidice al in de steentijd bewoond was. Het werd met name vanaf de 8ste eeuw v.C. door de Grieken uit Chalcis gekoloniseerd.

In de sfeervolle stad Thessaloniki zijn verschillende resten uit de Romeinse, oudchristelijke en de Byzantijnse tijd te vinden.

Uit de Romeinse tijd dateren resten van de stadsmuren met inscripties en het paleiscomplex.

Indrukwekkende Byzantijnse monumenten in de stad zijn de basiliek Hagios Demetrios uit de 5de eeuw, met mozaïeken uit de 7de eeuw, de kathedraal Hagia Sophia uit de 8ste eeuw en de kerk van de Twaalf Apostelen (13de–14de eeuw).

Steden
Naast de hoofdstad Thessaloniki zijn een aantal andere steden in Centraal-Macedonië: Édessa, Katerini, Kilkis, Polygyros, Serres, Veria, Gianitsa.

Kaart Centraal-Macedonië, departementen, steden, rivieren: EU

woensdag 26 juni 2013

Kaart Thessalië en Larisa – Vakantie Griekenland Provincies

Kaart Thessalië, steden, wegen, rivieren, spoorwegen: VN
Thessalië is een van de dertien regio's (periferieën) van Griekenland. De regio ligt centraal in het noordelijke deel van het land en heeft 730.730 inwoners (2011). De hoofdstad is Larisa. De Griekse naam is Θεσσαλία (Thessalia).

Thessalië grenst in het noorden aan de regio’s West-Macedonië en Centraal- Macedonië, in het oosten aan Noord-Egeïsche Eilanden, in het zuiden aan Centraal-Griekenland en in het westen aan Epirus. In het oosten ligt het aan de Egeïsche Zee.

De regio bestaat uit een uitgestrekte vruchtbare vlakte die grotendeels door gebergten wordt afgezoomd. De belangrijkste rivier van Thessalië is de Pinios, die door het Tempedal naar zee stroomt.

Het Olympusmassief vormt in het noorden van de regio de natuurlijke grens met de regio Macedonië.

Het Pindosgebergte in in het westen scheidt Thessalië van de regio Epirus. De Píndos is een bosrijk gebergte en heeft een lengte van ongeveer 250 kilometer. De hoogste top is met een hoogte van 2.637 meter de Smólikas Óros.

In het zuiden vormen de uitlopers van de Parnassos de grens met de landstreken Boeotië en Phocis in de regio Centraal-Griekenland.

De bergen Ossa en Pelion zijn in het oosten van de regio een natuurlijke barrière tegen de zee.

Sporaden
Voor de kust van Thessalië ligt de eilandengroep de Noordelijke Sporaden. Eilanden in deze archipel zijn onder meer Adelfi, Adelfopoulo, Gioura, Korakas, Kyra Panagia, Lechousa, Peristera.

Piperi, Psathoura, Skantili, Skantzoura, Agios Georgios, Dasia, Mikro, Paximoda, Plevro, Stroggylo, Argos, Aspronisos, Kastronisia, Maragos, Troulonisia, Tsougria, Tsougriaki.

Departementen
Thessalie is bestuurlijk onderverdeeld in vijf regionale eenheden (periferiaki enotita). Dit zijn Magnisia, Larisa, Trikala, Karditsa en Sporades. De regio’s hebben sinds 2011 geen eigen bestuur meer.

Vakantie
Thessalie heeft in het binnenland een landklimaat, met hete zomers en koude winters. Aan de kust heerst een mediterraan klimaat.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het warme zomerse weer, wintersportgebieden, historische bezienswaardigheden, de stranden en de steden.

Veel toeristen trekken de kust met prachtige stranden, de Noordelijke Sporaden, de kloosters van Metéora, het schilderachtige Témpe-dal, het Píndusgebergte en de Olympus.

Een groot deel van het jaar is de top van de berg Olympus (2.917 m) met sneeuw bedekt. De Olympus was in de oudheid de woonplaats van de mythologische oppergod Zeus en de voornaamste goden.

De Meteorakloosters liggen ten noorden van Kalambáka en werden voornamelijk in de 14de eeuw hoog boven op de rotsen gebouwd. Van de oorspronkelijk 24 kloosters zijn er nog een aantal bewoond.

De stad Larisa vervult een belangrijke regionale economische functie. De stad was al in de oudheid, in de 5de en 4de eeuw v.C., van groot belang. Er zijn resten van een akropolis en er is een archeologisch museum gevestigd.

Steden
Naast de hoofdstad Larissa zijn een aantal andere steden in Thessalië: Volos, Trikala, Karditsa, Timavos, Néa Ionía, Elassona, Farsala, Kalambaka.

Kaart Thessalië, steden, departementen, rivieren: EU

zaterdag 22 juni 2013

Kaart Centraal-Griekenland en Lamia – Vakantie

Kaart Centraal-Griekenland, steden, provincies, eilanden: VN
Centraal-Griekenland is een van de dertien periferieën (regio's) van Griekenland. De regio ligt centraal in het midden van het land en heeft 547,390 inwoners (2011). De hoofdstad is Lamia. De Griekse naam is Στερεά Ελλάδα (Sterea Ellada).

Centraal-Griekenland grenst in het noordwesten aan de regio Epirus, in noorden aan de regio Thessalië, in het oosten aan Noord-Egeïsche Eilanden, in het zuidoosten aan Attika, in het zuiden aan Peloponnesos en in het westen aan West-Griekenland.

De regio ligt in het oosten aan de Egeïsche Zee. Onder meer het eiland Euboea hoort tot de regio. In het zuiden ligt het gebied aan de Golf van Korinthe.

Het gebied is de meest bergachtige regio van Griekenland. Het Parnassusgebergte ligt op de grens van de departementen Boeotië en Fthiótis en heeft een hoogte tot 2.457 meter.

Het gebergte is zeer ruig en onherbergzaam en er liggen twee toppen die vaak met sneeuw zijn bedekt. Tegen de zuidelijke hellingen ligt het heiligdom van Delphi.

De landstreek Boeotië bestaat uit een aantal vlakten die naar Griekse begrippen erg vruchtbaar zijn. Het Meer van Topolias werd aan het eind van de 19de eeuw drooggelegd en daar wordt nu landbouw bedreven.

Het gebied Fokida ligt in het zuiden aan de Golf van Korinthe. Het is een rotsachtig en bergachtig departement met in het oosten de uitlopers van de Parnassus.

In het westen, midden en noorden van Fokida liggen de zuidelijke delen van het Pindosgebergte.

Het gebied Evrytania wordt grotendeels bedekt met bergen, waaronder in het zuiden de Tymfristos en de Panaitoliko en in het noorden het berggebied van Agrafa.

Euboea is na Kreta het grootste eiland van Griekenland. Het eiland is vlakbij de stad Chalkída door een brug met het Griekse vasteland verbonden.

Het eiland is heuvelachtig en bosrijk. De hoogste bergen zijn met een hoogte van 1.743 meter de Dirfys, en de 1.341 meter hoge Pyxaria.

De hoofdstad Lamía van de regio Centraal-Griekenland ligt in de vruchtbare vlakte van de rivier de Spercheiós. De stad het ongeveer 1.700 meter hoge Othrýs-massiefen en het circa 2.100 meter hoge Iti-massief.

Departementen
Centraal-Griekenland bestaat uit vijf regionale eenheden. Dit zijn Euboea, Evrytania, Fokida, Fthiotis en Boeotië. Deze gebieden hadden voor 2011 de status van departementen (nomi), maar hebben momenteel geen eigen bestuur meer.

Vakantie
Centraal-Griekenland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de stranden aan de kusten, wintersportgebieden en de vele historische bezienswaardigheden.

De plaats Aráchoba in de Parnassus is een bekend wintersportoord. Ook de regio Evrytania heeft een skicentrum.

In de landstreek Phocis ligt Delphi. Deze plaats was in de oudheid een van de beroemdste heiligdommen van Apollo en het meest geëerde orakel.

Het Archeologische Museum van Thebe toont het beroemde verleden van de stad. In de stad liggen de overblijfselen van de oude acropolis. Het historische Thebe is het decor van veel Griekse mythen en sagen.

Het eiland Euboea trekt veel bezoekers vanwege de stranden. Verder heeft Euboea een gevarieerde natuur met bossen, valleien, watervallen en bergen. In de winter is het ook mogelijk om er te skiën.

Steden
Naast de hoofdstad Lamia zijn een aantal andere steden in Centraal-Griekenland: Ámfissa, Levádhia, Karpenisi, Thebe, Chalkída, Nea Artaki, Atalanti, Delphi.

Kaart Centraal-Griekenland, steden provincies, rivieren: EU 

vrijdag 21 juni 2013

Kaart West-Griekenland en Patras – Vakantie

Kaart West-Griekenland, steden, rivieren: VN
West-Griekenland is een van de dertien periferieën (regio's) van Griekenland. De regio ligt in het westen van het land en heeft 679.796 inwoners (2011). De hoofdstad is Patras. De Griekse naam is Δυτική Ελλαδα (Dytiki Ellada).

West-Griekenland ligt in het zuidwesten van het Griekse vasteland en in het noordwestelijke deel van de Peloponnesos.

De regio grenst in het noorden aan de regio Epirus, in het oosten aan Centraal-Griekenland, in het zuiden aan Peloponessos en in het westen aan de regio Ionische Eilanden.

Ten westen ligt de regio aan de Ionische Zee, een binnenzee van de Middellandse Zee. De Golf van Korinthe en de Golf van Patras scheiden het zuidelijke deel van de regio van het noordelijke deel.

Regionale eenheden
West-Griekenland bestaat uit drie regionale eenheden (perifereiaki enotita). Dit zijn Achaïa (Αχαΐα), Aitolia kai Akarnania (Αιτωλία και Ακαρνανία) en Ileia (Ηλεία).

Deze regio’s hadden voor 2011 de status van departementen (nomi), maar regionale eenheden hebben sindsdien geen eigen bestuur meer.

Het noordwesten van de regio, Aitolia kai Akarnania, is ontstaan uit de fusie van de historische landstreken Aetolia en Akarnania.

Het is een waterrijk gebied met veel meren. Het deel tussen de rivieren Mornos en Evinos is bergachtig, dat tussen de Acheloös en de Evinos is vlakker.

In het Etolische deel ligt het meer Trichonida dat via een kanaal in verbinding staat met het meer Lysimachia. In Akarnania liggen de meren Ozeros en Ambrakia. In het dal van de Acheloös liggen de kunstmatige meren van Kremasta en Kastraki.

Ilia en Elis wordt voor het grootste deel in beslag genomen door een vruchtbare kustvlakte waardoor de rivieren Pinios en Alpheüs stromen, die uitmonden in de Ionische Zee.

In het noordoosten liggen de uitlopers van het 2.224 m hoge Erymanthus-gebergte, in het zuiden ligt de 1.345 m hoge Minthi. De oostelijke grens wordt gevormd door de samenvloeiende rivieren Alpheüs en Erymanthus.

Klimaat en vakantie
West-Griekenland heeft grotendeels een mediterraan klimaat, met hete zomers en zachte winters. In de bergen van Erymanthus, Panachaicus en Aroania valt in de winter geregeld sneeuw.

West-Griekenland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de stranden en de vele bezienswaardigheden.

Nafpaktos is een schilderachtige havenstad aan de noordelijke oever van toegang tot de Golf van Korinthe. Op de heuvel liggen de goedbewaarde resten van een Venetiaanse citadel.

De muren van de burcht lopen door tot aan de haven, met gefortificeerde en met bomen begroeide pieren.

Enkele bezienswaardigheden in de stad Patras zijn de gerestaureerde resten van een odeon uit de 2de eeuw v.C. en een middeleeuwse burcht die boven de stad ligt en later door de Venetianen is uitgebouwd.

Aan de kust van de Golf van Patras liggen veel stranden.

In de regio liggen tal van vakantieparken, hotels, jachthavens, appartementen en campings om een vakantie door te brengen.

Steden
Naast de hoofdstad Patras zijn een aantal andere steden in West-Griekenland: Pyrgos, Ilida, Agrinion, Aigio, Amaliada, Vonitsa, Amfilochia, Nafpaktos (Lepanto), Mesolongi, Chalandritsa.

Kaart West-Griekenland, regio's, steden, rivieren: EU

donderdag 20 juni 2013

Kaart Peloponnesos en Tripoli – Vakantie Griekenland

Kaart Peloponnesos, steden, rivieren: VN
Peloponnesos is een van de 13 regio’s van Griekenland. De regio ligt in het zuiden van het land en heeft 577.903 inwoners (2011). De hoofdstad is Tripoli. De Griekse naam is Πελοπόννησος (Pelopónnisos).

De regio Peloponnesos beslaat het grootste deel van het gelijknamige schiereiland. Het noordwesten behoort tot de periferie (regio) West-Griekenland en een klein deel in het noordoosten valt onder de regio Attika.

De regio ligt in het oosten aan de regio Attika, in het zuidoosten aan Ionische Eilanden en in het noordwesten aan West-Griekenland.

In het noorden ligt de regio Peloponnesos aan de Golf van Korinthe. Ten oosten van het schiereiland liggen de Saronische Eilanden en ten westen en zuiden de Ionische Eilanden.

De regio heeft een zeer bergachtig landschap met toppen die tot boven de 2.000 meter reiken. Het hoogste punt ligt in het Taýgetosgebergte (2409 m).

De meeste bergketens lopen naar het zuidoosten. Dit blijkt ook uit de richting van de vier schiereilanden waarin de Peloponnesos uitloopt.

In de bergen in het binnenland van het schiereiland liggen ook skigebieden.

Tussen de bergketens en op enkele plaatsen aan de kust liggen vruchtbare vlaktes die geschikt zijn voor land- en tuinbouw.

Golf van Korinthe
De Golf van Korinthe is een inham van de Ionische Zee tussen de Peloponnesos en Midden-Griekenland. De in ham heeft een lengte van 127 kilometer, een breedte van 32 kilometer en een maximale diepte van 750 meter.

In het westen is de Golf van Korinthe door de Straat Lepanto verbonden met de Golf van Patras en in het oosten via het Kanaal van Korinthe met de Saronische Golf in de Egeïsche Zee.

Departementen
De regio Peloponnesos bestaat uit vijf districten dit zijn Argolis (Αργολίδα) met als hoofdstad Nauplion, Arcadië (Αρκαδία) met Tripolis, Korinthe (Κορινθία) met Korinthe, Laconië (Λακωνία) met Sparta en Messenië (Μεσσηνία) met als hoofdstad Kalamáta.

Vakantie
De regio Peloponnesos is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige stranden en de vele historische bezienswaardigheden.

De stad Sparta was in het oude Griekenland eeuwenlang één van de belangrijkste poleis (stadstaten) van Griekenland.

Korinthe heeft een archeologisch museum met een collectie vondsten van archeologische opgravingen.

De havenstad Nauplion, aan de Golf van Argolís, trekt veel toeristen vanwege de nabijheid van de antieke steden Mycene, Tiryns, Argos en Epidaurus. In de stad is een archeologisch museum.

Archeologische opgravingen tonen aan dat het gebied rond Nauplion van het 20ste tot het 3de millennium v.C. vrijwel constant bewoond werd.

Steden
Naast de hoofdstad Tripoli zijn een aantal andere steden in de regio Peloponnesos: Árgos, Kalamáta, Kórinthe, Sparta, Nemea, Nafplion.

Kaart Peloponnesos, departementen, steden, rivieren: EU

dinsdag 18 juni 2013

Kaart Attika en Athene – Griekenland Vakantie Provincies

Kaart Attika, steden, eilanden: VN
Attika is één van de dertien regio's van Griekenland. De regio ligt in het oosten van het land en heeft 3.812.330 inwoners (2011). De hoofdstad is Athene. De Griekse naam is Αττική (Attiki).

Attika is ook de naam van een driehoekig schiereiland in Midden-Griekenland dat aan twee zijden aan de Egeïsche Zee ligt.

Het schiereiland ligt tussen de Saronische en de Petalische Golf en wordt aan de landzijde afgesloten door de gebergten Párnès en Pentelikon.

De regio Attika grenst in noorden aan de regio Centraal-Griekenland (Sterea Ellada). in het oosten aan Zuid-Egeïsche Eilanden, in het zuidoosten aan Kreta en in het westen aan Peloponnesos.

De regio wordt omringd door bergen. In het noorden liggen het Cithaeron en Parnes-gebergte. De Pentelicon ligt in het noordoosten, het Laureiongebergte in het zuiden en de Hymettus ligt ten oosten van de stad Athene.

Tussen de bergen liggen vlakten. Dit zijn de vlakte van Marathon, de vlakte van Eleusis, de vlakte van Athene (Pedion) en het zogenaamde Middenland tussen Hymettus en Laureion.

In de grootste en noordelijkste van die vlakten, tussen de Párnès, de Pentelikon en de Hymettos, ligt de Griekse hoofdstad Athene.

Regio’s Attika
Attika is bestuurlijk onderverdeeld in acht regio’s (perifereiaki enotita). Dit zijn Oost-Attika, West-Attika, West-Athene, Centraal-Athene, Eilanden, Zuid-Athene, Piraeus en Noord-Athene.

Eilanden
Bij de regio Attika horen ook de eilanden Salamis, Aegina, Poros, Hydra, Spetses, Kythira en Antikythera.

Klimaat en vakantie
Attika heeft een mediterraan klimaat. De regio kent een lange droge periode in de zomer en een korte natte periode in de winter.

De regio is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de stranden en de talrijke historische bezienswaardigheden.

Aan de westkust van Attikka, de zogenoemde Apollokust, van Zuidoost-Athene tot Kaap Súnion, hebben zich tal van badplaatsen ontwikkeld.

De stad Athene is gebouwd tegen en rond een aantal heuvels. Dit zijn de Acropolis, de Areopagus, de Lycavittos, de Pnyx, de Muzenheuvel en de Nimfenheuvel.

Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene is wereldberoemd. Het museum heeft een zeer grote collectie antieke sculptuur en keramiek.

Een aantal andere musea in de stad zijn het Byzantijns, het Benaki-museum, met oude Griekse, Byzantijnse, Koptische en islamitische kunst, het Acropolis-museum en het Agora-museum en het Nationaal Historisch Museum.

Steden Attika
Naast de hoofdstad Athene zijn een aantal andere steden in Attika: Piraeus, Agios Dimitrios, Rafina, Mégara, Elefsína, Acharnes, Laurium, Marathon.

Vanuit de havenstad Piraeus bij Athene varen tal van veerboten naar de eilanden in de regio.

Kaart Attika

Kaart Attika: EU

vrijdag 14 juni 2013

Kaart Korfoe – Vakantie Griekenland Ionische Eilanden

Kaart Korfoe, Ionische Eilanden, steden, wegen: VN
Korfoe, ook wel gespeld als Corfu, is een Grieks eiland in de Ionische Zee. Het eiland heeft 102,071 inwoners (2011) en de hoofdstad is Korfoe. De Griekse naam is Κέρκυρα (Kerkyra).

Het eiland ligt voor een deel voor de kust van Albanië en voor een deel voor de Griekse kust. Het eiland ligt 3 kilometer uit de Albanese kust.

Korfoe wordt gescheiden van de kust van Epirus en Albanië door de 3 tot 18 kilometer brede Straat van Korfoe.

Korfoe hoort tot de regio Ionische Eilanden (Ionioi Nisoi) die in het noordwesten van het land ligt. Het departement Korfoe beslaat ook een aantal omliggende eilanden.

Een aantal andere Ionische Eilanden zijn Páxos, Antípaxos, Lévkas (Santa Maura), Itháke (Ithaca), Kefallinía (Cephalonia) en Zákynthos (Zante).

Korfoe heeft grotendeels een rotsachtige kust met daartussen veel baaien met grindstranden.

Het noorden van het eiland is bergachtig. Hier ligt de Pantokátos, die met een hoogte van 906 meter het hoogste punt van het eiland is.

Het centrale deel van Korfoe is heuvelachtig en in het zuiden ligt een laagvlakte. Ook de kusten zijn laag.

Eilanden departement Korfoe
Het departement Korfoe bestaat naast het hoofdeiland uit een aantal kleinere Ionische Eilanden.

Dit zijn Paxi (Paxos), Antipaxi, Othoni, Ereikoussa, Mathraki, Diaplo en Prichia. Othoni ligt ten noordwesten van het eiland Korfoe en is het meest westelijke Griekse eiland.

Vakantie
Korfoe is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de vele bezienswaardigheden, de stranden en toeristische accommodaties.

Verspreid over het eiland liggen verschillende Byzantijnse kerken, bij Ipsos uit de 11de eeuw en bij Korfoe-stad uit de 12de eeuw.

Bij Ipsos, Pantokátos, te Korfoe-stad, Platitera, bij Palaiokastritsa, het gelijknamige klooster, en op een eilandje voor de kust bij Kanoni (Vlacherna) zijn beroemde kloosters.

Op het eiland en naburige eilanden zijn tal van accommodaties voor het doorbrengen van een vakantie, zoals hotels, appartementen, vakantieparken en campings.

Steden Korfoe
Naast de hoofdstad Korfoe-Stad zijn een aantal andere steden en plaatsen op het eiland: Lefkimmi, Othonoi, Agios Georgios, Achilleio, Ereikoussa, Esperies, Faiakes, Kassopaia, Korissia, Mathraki, Meliteieis, Palaiokastritsa, Parelioi, Thinali.

Het vliegveld van Korfoe is Korfoe Ioannis Kapodistrias.

Vanuit de havens van Korfoe en Lefkimmi varen veerboten naar andere eilanden en het vasteland van Griekenland en Italië.

Kaart Korfoe

Kaart Korfoe, steden, wegen, havens, reliëf, topografie: US Army

Kaart Kos - Vakantie Griekenland Egeïsche Eilanden

Kaart Kos, steden, wegen: US Army
Kos is een Grieks eiland en een gemeente in de Egeïsche Zee. Het eiland heeft 33.388 inwoners (2011) en de hoofdstad is Kos. De Griekse spelling is Κως.

Kos is een eiland dat tot de eilandengroep de Dodekanesos (Twaalf Eilanden) en de Zuidelijke Sporaden hoort en bestuurlijk deel uitmaakt van de Griekse regio Zuid-Egeïsche Eilanden.

Het eiland ligt ten noordwesten van het eiland Rhodos en ten zuidoosten van Samos en voor de kust van Turkije ter hoogte van Bodrum.

Het eiland heeft een lengte van ongeveer 40 kilometer en een breedte van 8 kilometer. De oppervlakte is circa 290 km².

Kos bestaat uit bergland maar ook uit vlaktes. In het Dikeosgebergte ligt het hoogste punt van het eiland, de berg Dikeos. De berg is 846 meter hoog en bepaalt voor een groot deel het aangezicht van het eiland.

Aan de kust van Kos leven verschillende soorten zeeschildpadden, waaronder de beschermde Caretta caretta.

Het eiland was in de oudheid beroemd om zijn wijn, zalven en zijden gewaden. Het eiland dankte een groot deel van zijn voorspoed aan het sinds 1902 opgegraven en deels gereconstrueerde Asclepius-heiligdom.

Vakantie
Kos is een favoriete bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de natuur, het mooie weer, de stranden en de vele toeristische accommodaties.

Palio Pyli is een verlaten dorp op het eiland met ruïnes van een kasteel en drie kerken. De Ypapantiskerk staat nog rechtop en bevat fresco's uit de veertiende eeuw.

Het kasteel biedt een weids panorama op de plaatsen Marmari enTigaki met daarachter de Egeïsche Zee en de eilanden Pserimos en Kalymnos.

Bij de plaats Marmari liggen een zoutmeer en fraaie stranden.

Kos-stad is het toeristische en culturele centrum van het eiland. Dicht bij de haven staat de 14e-eeuwse burcht de Neratzia, die in 1315 door de ridders van St. Johannes van Rhodos werd gebouwd.

Bij de stad Kos liggen prachtige stranden. De stad kent ook een bruisend uitgaansleven.

Steden
Naast de hoofdstad Kos zijn een aantal andere steden en plaatsen op het eiland: Kefalos, Kardamena, Tingaki, Antimachia, Mastihari, Marmari, Pyli, Asfendiou, Zipari, Platani, Lagoudi, Zia, Lagoudi.

Het eiland heeft een vliegveld. Bij Kardamena ligt een haven waarvandaan veerboten naar Nisyros varen. Van Mastihari is een bootverbinding met onder andere Kalymnos.

Er zijn eveneens goede veerverbindingen tussen Kos en andere Griekse eilanden.

Kaart Kos

Kaart Kos, steden, wegen, topografie: US Army

dinsdag 4 juni 2013

Kaart Rhodos - Griekenland Vakantie Egeïsche Zee

Kaart Rhodos: CIA
Rhodos is een eiland en een stad in het oosten van Griekenland. Het eiland ligt in de Egeïsche Zee en heeft 115.290 inwoners (2011). De hoofdstad is Rhodos en de Griekse naam is Ρόδος (Ródos).

Bestuurlijk hoort het eiland bij de regio (periferia) Zuid-Egeïsche Eilanden (Notio Aigaio). Het is met een oppervlakte van 1.398 km² het op drie na grootste eiland van Griekenland en maakt deel uit van de Dodekanesos.

De Dodekánesos, afgeleid van Grieks 12 eilanden, is een groep eilanden in de Egeïsche Zee, die bij Griekenland horen.

Rhodos heeft een lengte van ongeveer 75 kilometer, een breedte van 38 kilometer en een kustlijn van circa 220 kilometer. De hoofdstad Rhodos-stad ligt op het uiterste noorden van het eiland.

Het eiland ligt slecht een paar kilometer ten zuiden van het Turkse vasteland.

Het binnenland van Rhodos is bergachtig en begroeid met veel bossen. Langs de kust liggen zandstranden en keistranden.

De kern van het eiland wordt gevormd door het gebergte Atabyros, dat omringd is door vruchtbare kustvlakten.

Keistranden liggen vooral aan de westkust van het eiland, zoals bij Trianda en Ixia, zandstranden zijn aanwezig in het oosten in Faliraki.

Het hoogste punt van het eiland is met een hoogte van 1.215 meter de berg Attavyros.

Op Rhodos vestigden zich in de Myceense tijd Griekse bewoners. Na 1.200 v.C. koloniseerden Doriërs het eiland en stichtten de steden Líndos, Ialysos en Kameiros.

Dodekánesos
De Dodekánesos omvatten naast Rhodos de eilanden Astypálaia, Kálymnos, Kárpathos, Kásos, Kos, Léros, Mégiste (Kastellórizon), Nísyros, Pátmos, Syme en Telos.

Vakantie
Rhodos is een aantrekkelijke bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de prachtige badplaatsen en stranden en de historische bezienswaardigheden.

Een populaire attractie is de Vlindervallei (Petaloudes), waarin zich in de zomer duizenden vlinders verzamelen.

Bij Kamiros zijn opgravingen verricht die kunnen worden bezichtigd. kunnen worden bezichtigd.

De stad Lindos is beroemd om de indrukwekkende stadsmuren en een prachtige akropolis.

Bij de plaats Monolithos, op het westen van het eiland, staat een oude kruisvaardersburcht.

Bij de stad Rhodos liggen een moderne haven en een oude historische haven. Het oude deel van de stad is nog geheel omringd door de 15de-eeuwse ommuring met poorten en torens.

In de stad zijn vel monumentale gebouwen, kerken, markten en een theater. Het gotische hospitaal van de johannieters is nu en archeologisch museum.

Het beroemde paleis van de grootmeesters uit het eind van de 14de eeuw is na een ontploffing in 1911 herbouwd en ligt op het hoogste punt van de stad.

De historische stad van Rhodos staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Steden Rhodos
Naast de hoofdstad Rhodos zijn een aantal andere steden en plaatsen op het eiland: Ialysos (Trianda), Afantou, Lindos, Kremasti, Monolithos, Ixia, Faliraki, Haraki, Pefkos, Archangelos.

Koskinou, Embona (Attavyros), Paradisi, Kalythies, Pastida, Maritsa, Embonas, Soroni, Lardos, Psinthos, Malona, Apollona, Massari, Fanes, Theologos, Archipoli, Asklipio.

Tussen Rhodos, het vasteland land van Griekenland en een aantal andere Griekse eilanden varen veerboten. Er zijn verbindingen met Marmaris op het Turkse vasteland.

Bij Rhodos-stad ligt de haven Central Port. Andere havens op het eiland zijn Kolona Port, Akandia Port, Kamiros Skala Dock en Lardos Dock.

Het internationale vliegveld van Rhodos ligt 14 kilometer ten zuidwesten van Rhodos-stad.

Kaart Rhodos en Griekenland

Kaart Rhodos en Griekenland: Demis

Kaart Rhodos
Rhodos is een stad en een eiland in het oosten van Griekenland. De hoofdstad is Rhodos.

Kaart Rhodos, steden, wegen, topografie: US Army

Kaart Rhodos, steden, wegen, havens, reliëf, topografie: US Army

maandag 3 juni 2013

Kaart Kreta – Vakantie Griekenland

Kaart Kreta, steden, wegen: VN
Kreta is een Grieks eiland in de Middellandse Zee en een van de 13 Griekse regio’s. Het eiland heeft 623.065 inwoners (2011) en de hoofdstad is Iraklion.

Kreta is het grootste Griekse eiland en vijfde grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland heeft een lengte van 390 kilometer en de breedte varieert van 12 kilometer tot 70 kilometer. Het eiland heeft een omtrek van ongeveer 1050 km.

Het eiland ligt in het noorden aan de Zee van Kreta en in het zuiden aan de Libische Zee. De afstand tussen Kreta en het vasteland van Griekenland is ongeveer 100 kilometer en ongeveer 300 km ten zuiden van het eiland ligt het Afrikaanse land Libië.

Kreta heeft door de centrale ligging tussen de kusten van Turkije, Cyprus, Egypte en Syrië een lange geschiedenis als centrum van de zeehandel.

Landschap
Kreta is een zeer bergachtig eiland en bestaat grotendeels uit gedeeltelijk verkarste kalksteengebergten. Van het westen naar het oosten liggen drie gebergtes.

In het westen liggen de Lefka Ori (Witte Bergen), waarvan de Pachnes met een hoogte van 2.452 meter de hoogste top is. Door dit gebergte loopt de Samariakloof.

In het centrale deel van Kreta ligt het Idagebergte. De Ida Psiloritis is hier met een hoogte van 2.456 meter de hoogste berg.

In het Oosten ligt bij de hoogvlakte van Lassíthion het Diktigebergte, waarvan de Dikti met 2.148 meter de hoogste berg is. In de bergen liggen veel grotten en kloven.

De zuidkust van Kreta wordt gekenmerkt door steile rotswanden. De meeste stranden liggen hier in baaien. De noordkust is een heuvelachtig gebied met laagvlakten en baaien. Hier bevinden zich de meeste stranden.

Eilanden
Bij de regio Kreta horen een aantal kleinere eilanden, zoals Gramvousa, Gavdos, Chrissi en Koufonisi, Elafonisi Paximadia Spinalonga. De Dionysade Eilanden zijn een beschermd natuurgebied.

Klimaat en vakantie
Kreta heeft een Middellandse Zeeklimaat met droge en hete zomers en milde regenrijke winters.

Het eiland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de vele historische bezienswaardigheden, de prachtige stranden en de aantrekkelijke steden en dorpen.

Beroemde bezienswaardigheden op het eiland zijn de overblijfselen van het paleis van Knossos, de Samariakloof, de Lassithihoogvlakte, Spinalonga, Vai, het Arkadi-klooster en Phaestus.

Het Palm Beach Forest en Vai en de stad Sitia zijn beschermde natuurgebieden.

Iraklion is de belangrijkste en grootste stad op het eiland. Het is de zetel van een Grieks-orthodox bisschop en het economisch en educatief centrum van Kreta.

In het archeologisch museum van de stad zijn onder meer vondsten uit Knossos te bezichtigen.

Steden Kreta
Naast de hoofdstad Iraklion (Heraklion) zijn een aantal andere steden op Kreta: Chania Rethimnon, Agios Nikolaos, Ierapetra, Sitía.

Op Kreta zijn drie vliegvelden. Dit zijn de luchthavens van Iraklion, Chania en Sitia.

Het eiland is via veerboten verbonden met Piraeus bij Athene, Thessaloniki, Santorini, Karpathos en Rodos.

Kaart Kreta
Kreta is een Grieks eiland in de Middellandse Zee. Het is ook een Griekse regio en de hoofdstad is Iraklion.

Kaart Kreta, steden: EU

zondag 2 juni 2013

Privacy en cookies verklaring

Op dit weblog geven Google en haar advertentienetwerken advertenties weer.

Met de DART-cookie kunnen Google en haar partners advertenties weergeven aan gebruikers op basis van hun bezoek aan deze en/of andere sites op internet.

Google zet dit beleid uiteen op de site “Vereiste inhoud”. Gebruikers kunnen zich afmelden voor het gebruik van de DART-cookie door naar deze site http://support.google.com/adsense/bin/answer.py?hl=nl&answer=1348695 te gaan.

Gebruikers kunnen zich hier ook in één keer voor sommige (maar niet alle) cookies afmelden via de afmeldingssite van het Network Advertising Initiative.

Het is mogelijk zelf te beslissen om cookies te accepteren of weigeren of dat de browser meldt wanneer er een cookie wordt geplaatst. Hiervoor is het mogelijk om de browser aan te passen.

Omdat elke browser anders is kan men kijken in het "help'' menu van de browser voor het instellen van cookie-voorkeuren.

Op de site http://www.google.nl/privacy_ads.html kan men zich afmelden voor het plaatsen van cookies door Google en haar advertentienetwerken.